BMW R50/2 met R69s blok 1963
 
 
 
 
 
 
18-9-21: Eindelijk het blok deze week uit het frame gelepeld. Alsof je een harttransplantatie uitvoerd. Nu ga ik even denken wat ik ga doen. Breng ik het blok weg of ga ik zelf aan de slag?
 
15-9-21: nieuwe onderdelen druppelen binnen. Een beetje voorbarig misschien maar ik wilde toch even kijken hoe het solozadel stond samen met de tank.
 
 
 
7-9-21: Langzaam maar zeker geeft de motor zijn geheimen prijs. Elk schilletje dat er afgepeld wordt levert weer mooie beelden op. Is het kunst of techniek.
 
3-9-2021: Dit kwam er onder de voorste afdekkap uit. Al met al geen tegenvaller. Is nog goed bewaard gebleven zo op het eerste gezicht.
 
 Tussen al het roest en versleten onderdelen zit er ook wel eens leuk nieuws. De nieuwe tank uit India kwam binnen en het ziet er naar uit dat hij bijna perfect past. Maar dat gaan we zien bij de opbouw en daar ben ik nog niet aan toe.
 
 
 
 
21-8-21: De cilinderkoppen, of moeten we bij BMW cilinderhoofden zeggen, zien er niet echt helemaal lekker meer uit. Na wat zandstralen werd duidelijk dat er flink wat aluminium is weggevreten door het mengsel van water en roest dat er in gekomen was. We gaan er even mee naar iemand die er meer van weet.
 
16-8-21: Zo deden we dat vroeger en zo doen we dat nu. Pistonpen verwijderen. Het is wat handiger om dat te doen als het blok in het frame hangt dan wordt het blok wat lichter als hij daar uit moet worden getilt. De binnenkant van het blok ziet er veelbelovend uit. Geen roest en geen speling op de drijfstangen. Hopelijk kan de krukas blijven zitten. Ik ga het blok wel goed spoelen.
 
Je kunt ook zien op  de foto hieronder dat ik al een deel van het blok heb schoongemaakt met WD40 en zachte staalborstel, elbow grease.
 
Het geamputeerde BMW blok ziet er toch wat minder indrukwekkend uit zonder die cilinders die uitsteken. Uiteindelijk was de hele operatie gelukt maar de zuigers zijn eigenlijk niet meer te gebruiken. De cilinders hopelijk wel anders wordt het een beetje boven de begroting. Een zuiger voor een BMW kost minstens 150 euro per stuk.
 
 
 
15-8-21: Nog even een dagje sleuten voordat het werk weer roept. Ik begin door te krijgen dat dit een zeer lange restauratie gaat worden. Elk klusje neemt zijn tijd. De linker zuiger zat dus echt vast in de cilinder. Geen beweging in te krijgen. WD40, verwarmen, drukken met wat gereedschap, niets. Geen beweging. Uiteindelijk een dubbele versteviging gemaakt en weer geprobeert. 1 mm gaf hij mee maar daarna niks meer, dat gaf hoop. Uit frustratie dan maar een zware hamer gepakt en er wat flinke meppen op gegeven. Langzaam maar zeker, mm voor mm gaf hij krakend en piepend, na elke klap, de strijd op. Na steeds een nieuwe vulring te hebben gebruikt begon hij het dan op te geven en dankzij het meesterlijke stukje gereedschap uit China wilde de laatste milimeters wel weer wat meewerken. Ben er vier uur mee bezig geweest.
 
 
14-8-21: De zuigers zaten dus vastgeroest in de cilinders. staal op staal en dan 15 jaar. De rechter zuiger wilde er wel uit met wat overtuiging maar de linker bleef halverwege hangen. Uiteindelijk flink in de WD40 en spannig er op gezet met een stuk gereedschap van een Chang-Jiang. Dat zal hem leren. morgen verder.
 
 
 
 
12-8-21: Nog even een uurtje slopen. De rechter cilinderkop er af gehaald. Waar ben ik aan begonnen?
 
11-8-21: De hele motor zit nogal vol met oxides. Maar dat het helemaal in de cilinder zit had ik niet verwacht. Morgen de andere kant gaan kijken.
 
10-8-21: Ik ga even vloeken in BMW-land. Het framenummer en het bloknummer zijn niet gelijk. Zware depressie is nu komende. Ik ga op zoek naar meer info over dit nummer. Het blok moet van een R69S zijn.
 
5-8-21:  Gelukkig was het kenteken nog geldig dus dat is nu op mijn naam overgeschreven. Wat ik verder weet is de naam van de tank: Heinrich. Er waren in die tijd een paar producenten die van die enorme tanks voor BMW maakten. Ik vond ze vroeger al lelijk en nu nog.
 
3-8-21: Rust roest. Althans zo wordt gezegd. Krijg je nou rust van roest of krijg je roest van rust? Zal weinig rust opleveren zo. Een doorkijkje in een BMW van 58 jaar oud. Na 15 jaar buiten blijft er weinig over van sommige onderdelen. Andere onderdelen hebben er veel minder last van.
 
2-8-21: Een eerste verkenning. Alles maar eens flink in de WD40 gespoten om te laten weken. De olie in het blok ziet er nog redelijk goed uit en die in de versnellingsbak is als nieuw. Dat valt dus mee. De tank lag er los op en is echt helemaal op. Flinke plaatwerker die daar nog wat van kan maken. Niet erg want ik vind hem toch niet mooi.
 
Als er ergens een opening in een motorfiets zit dan kruipen daar beesten in. Dit is de derde motor op rij waar ik dat mag meemaken. De bewoners zijn zo te zien al enige tijd vertrokken.
 
Onder dit kapje ziet het er dan nog wel aardig uit. Stofzuiger er door en hoppa. Weet het niet zeker maar dit lijkt op de ontluchting van het blok met filter.
 
Er zijn verschillende manieren om een tank op een motorfiets te monteren. Dit kan natuurlijk ook. Gelukkig zitten de lippen van een solozadel er nog op evenals de houdertjes van de pomp.
 
Rust roest maar hier telt dus veel roest en geen rust. Wonderlijk dat de lak op het frame de tijd goed heeft doorstaan. De motor is dus 58 jaar oud. Een paar nieuwe uitlaten zijn zeker nodig.
 
1-8-21: De motor belande uiteindelijk in mijn knutselhok na een slepend vervoer, beide wielen zaten vast. Uiteindelijk begonnen ze weer wat te draaien waardoor hij iets gemakkelijker naar binnen werd geduwd. Een uitgebreide analyse zal zeker nog volgen. Voorlopig eerst eens kijken of het kenteken nog bruikbaar is anders...........
 
 
30-7-21: Al jaren wist ik dat er een BMW onder een zeiltje stond in een tuin, ergens in de buurt. De 1e eigenaar (sinds 1975) wilde er nog geen afstand van doen dus zo af en toe stuurde ik een mailtje met de vraag of het "al zover was". Eindelijk was het dan zover en ging ik kijken. Dat leverde de volgende foto's op:
 
 
 
De BMW R 50 werd in 1955 ge´ntroduceerd als opvolger van de R 51/3. De R 50 maakte deel uit van een hele serie nieuwe modellen: het 250cc toermodel R 26, het 500cc toermodel R 50, het 600cc toermodel R 60 en het 600cc sportmodel R69S. Deze hele serie bestond uit “Vollschwingen BMW’s”, waardoor de rij-eigenschappen aanmerkelijk beter waren dan die van hun voorgangers. De R 50 had zoals gezegd een swingarm achtervering gekregen met twee geheel ingekapselde veer/ dempingselementen, waarvan de voorspanning instelbaar was. Het achterframe maakte nog dezelfde “lus” naar beneden die ook de plunjergeveerde modellen hadden, waardoor dit nieuwe systeem op het eerste gezicht niet eens opviel. De Earles schommelvoorvork (met dezelfde schokbrekers) was des te opvallender. Schommelvorken waren eigenlijk al uitgestorven, en BMW was een van de eerste merken geweest die telescoopvorken toepasten. In elk geval was de stap die BMW zette een technische verbetering, maar het uiterlijk van de BMW’s ging er nog steeds niet op vooruit. Ook de nog steeds toegepaste zweefzadels droegen bij aan het ouderwetse uiterlijk van de machines. De R 50 had nog steeds een gelast buisframe (dubbel wiegframe) met zijspankoppelingen. Er waren volle naaf trommelremmen voor en achter. Om de remkracht te vergroten was in het voorwiel een zg. duplexrem aangebracht met oplopende remsegmenten welke zich kenmerkt doordat zij beiden een remsleutel hebben. Motorblok en versnellingsbak waren van gegoten aluminium met gietijzeren cilinders en aluminium cilinderkoppen. De nokkenas lag boven de krukas en werd met tandwielen aangedreven. De stoterstangen lagen in verchroomde buisjes boven de cilinders. Motor en versnellingsbak zaten niet meer met steekassen in het frame, maar waren geschroefd, waarbij alleen de bovenste motorbevestiging van rubber schijven voorzien was. De extra handversnellingspook, die op de versnellingsbak van de voorgaande modellen zat, was bij de komst van deze serie motorfietsen voorgoed verdwenen. Het vermogen was ten opzichte van de R 51/3 slechts licht gestegen, van 24 pk naar 26 pk. De cardanas lag voor het eerst niet meer in de buitenlucht, maar in een cardantunnel waarin een oliebad zat. In de loop der tijd werden ook elektrische richtingaanwijzers (de “Koeienogen”) en een duozadel leverbaar. De BMW R 50 was een toermotorfiets zonder sportieve tegenhanger. In deze motorfiets zit een veelgezochte R69S blok. Daardoor wat meer PK's ter beschikking. Maar dan moet hij wel eerst lopen.
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages