Harley-Davidson WLA Liberator 1945
 
14-1-2024: Motoren komen en gaan. De M72 is net weg en twee Donghai's kwamen. De een geeft niks maar een ander is toch wel jammer. De Liberator stond maar in een hoekje en nam veel ruimte in beslag. Ik wilde hem bewaren voor "later". Helaas is dat later inmiddel het nu geworden en om ruimte te maken voor twee Donghai's mocht hij, na het uitwisselen van wat muntjes, naar een kleine verzameling unieke motoren in Genemuiden. Daar kan ik hem af en toe nog een keer aaien.
 
6-1-2024: We zijn alweer heel wat maanden verder en de Liberator staat mooi te zijn onder een kleedje en er is al een nieuw project in huis, een M72. Ik begin mij nu af te vragen of de Liberator niet een andere eigenaar moet gaan zoeken...........
 
1-8-2023: Tja, en toen werd het wat stil op de site. Na wat problemen met de gezondheid en de leeftijd die gaat spelen is er op dit moment geen project meer om over te schrijven. De Liberator staat lekker op zijn bok te wachten tot er wat kleine dingen gedaan worden die geen haast hebben.
 
13-11-2022: Ik ben hier in de winterslaap modus gegaan en meld mij weer als er wat te melden valt. De taxatie is achter de rug en heeft mij erg blij gemaakt. Zolang die hoger uitvalt als dat je betaald hebt geeft dat een goed gevoel.
 
29-9-22: Vandaag kwam de taxateur langs om de waarde voor de verzekering te bepalen dus mocht hij nog even het daglicht zien. Vanavond gaat hij op  de bok om wat poets- en schoonmaakwerk te doen.
 
27-9-22: Het originele zadel wil ik laten restaureren en origineel houden. Daarom voorlopig maar even een dure replica gemonteerd. Vallen de tassen ook minder op.
 
24-9-22: Wij zijn er klaar voor. Deze week laten taxeren en dan maar eens gaan prutsen. Eerst de olielekkage op gaan zoeken. Dan een langere zadelbeugel en zadel er op. Het oude zadel laat ik opknappen. Motor nalopen en verder valt er niet veel te doen.
 
19-9-22: Hoe compleet een motor ook is er kan altijd nog wel wat bij. De oogst van vandaag is een scherm met zomer en winter apron. Daarnaast nog een gasmasker met tas uit de juiste periode. Ik had ze nog nooit gezien maar er zijn dus ook hoesjes voor over de valbeugels, krijg je geen natte voeten. En alles origineel.
 
De oude "rebuilt tag" ging het archief in omdat hij toch onleesbaar is geworden. Daarvoor in de plaats een tag van de bouwer. De datum is random maar wel de verjaardag van Erna mijn vrouw die de aanzet gaf om hem te kopen.
 
17-8-22: Vader en zoon, beide blij met dit groene monster. De geschiedenis van de motor is wel een beetje duidelijker geworden. Hij verliet de fabriek  net aan het einde van de WWII in juni '45. Kwam in Europa terecht en waarschijnlijk in BelgiŽ. Begin jaren zeventig belande hij in Utrecht en bleef tot dit jaar bij de eigenaar. Ergens in die periode kreeg hij een ander motorblok. Staat nu in Zeist te pronken.
 
10-9-22: Langzaam druppelt er informatie binnen over de motor. Helemaal zeker is het nog niet maar wel een leuk verhaal. Kees Roozenboom heeft begin jaren zeventig deze motor in orde gemaakt als WLA om wat anders te hebben dan de vele WLC modellen die toen rondreden. Later zijn er uit Griekenland veel WLA's ons land binnengekomen. Vermoedelijk komt de motor van de Rijkswacht uit BelgiŽ. Dat is te herleiden aan het nummer dat in het motorblok is geslagen.  Het is duidelijk dat dit nummer in een nummerloos blok is geslagen. De giethuid is nog zichtbaar onder het nummer. Niets bijzonders maar dit zou een reden geweest kunnen zijn voor de problemen bij de RDW. Maar dat is gelukkig allemaal opgelost.  Als iemand iets weet over dit nummer dan hoor ik dat graag. De motor is een paar keer in de VS geweest en minstens ťťn keer in NormandiŽ.
 
9-9-22: De prijzen van de tassen beginnen zo hoog te worden dat ze echt duur zijn. Gelukkig vond ik nog een net paar voor een "oude prijs". Ik ga ze nog verouderen. De nieuwe kentekenplaat maar meteen op zijn plek gezet. Ik monteer altijd een 5 mm dikke aluminium plaat achter de kentekenplaat omdat ik een hekel heb aan zo'n verbogen stuk kenteken wat je vaak zit. Keurig vastgezet met messing schroeven "old-style".
 
8-9-22: Uitzicht op de tank van een 77 jaar oude motorfiets. Ik ga langzaam maar zeker wat dingen schoon maken en hem technisch in orde maken. Koppeling moet in ieder geval nagekeken maar dat is geen wonder want hij staat al een tijd stil. Het is duidelijk een Type VII. Niet dat dat belangrijk is maar meer een richtlijn wat wel en niet opgeknapt kan worden. De VII is te herkennen aan de rechthoekige typeplaat en het OIL plaatje rechts op de tank. Afleveringsdatum was 30 juni 1945.
 
6-9-22: Het eerste wat mij was opgevallen zijn de nummers op het zadel. Geen idee waar ze voor staan. Daar kan ik dus alle hulp bij zoeken. Wie weet waar ze voor zijn? Zijn het legernummers? Onderdeelnummers? Van de verkoper? TSO klinkt wel erg legerachtig. Ik denk dat ik het ga vervangen voor een nette kopie uit India zodat deze origineel blijft.
 
5 september 22. Eindelijk, eindelijk, daar is hij dan. De RDW heeft hem goedgekeurd. Deze keer een kenner die wist waar hij het over had. Vandaag even een plaatje en de rest van de analyse en foto's komt nog wel.
 
12-8-22: Geen betere pret dan voorpret. Aan de hand van de foto's die ik heb maar eens in de Liberatorbijbel gedoken van de heer Bruce Palmer III en het volgende gevonden. Beetje saaie opsomming maar dit werken we later nog uit. Belangrijkste aanwijzing is de carter ontluchtingspijp op het voorframe. Leuk weetje is dat deze partij naar de USSR zou gaan (lend-lease) maar dat ging uiteindelijk niet door. Zij ontvingen wel 2480 motoren maar op 16 augustus 1945 werd besloten het contract verder te cancelen en zo bleef een deel in de VS. Motoren die onderweg waren werden in depots opgeslagen. Er stonden nog 729 WLA's in de fabriek en die werden uiteindelijk als civiele modellen verkocht. Voor zover bij mij bekend zijn er type VII motoren bekend uit Rusland en Griekenland.
En wat staat er al 20 jaar te schimmelen in de kast.........
Waar herken je de type VII aan: Ik heb een speciale fotopagina gemaakt met details zodat je zelf kunt kijken wat de details van deze motor zijn. Tik maar op de handleiding.
 
9-8-22: Het is nog niet helemaal klaar met de lib. Hij heeft een framenummer en een goedkeuring maar........Er waren nog wat kleine dingen en die moeten eerst gedaan worden vind de RDW. Als je op de foto tikt krijg je hopelijk een korte video met muziek.
 
17-7-22: Geduld is een schone zaak. Wie dat bedacht heeft is nooit bij de RDW geweest. Door allerlei vertragingen is de Lib nog steeds niet voorzien van een kenteken. Dat is vooral te wijten aan het gebrek aan  juiste kennis van de verse keurmeester. Maar het komt allemaal goed hopelijk. Dus nog even geduld met de foto's.
 
4-6-22: Afgelopen vrijdag was het onderdelenmarkt bij Motormechanica en wie stond daar te pronken? De foto's zijn van Onno Berzerk. Is hij toch even buiten geweest.
 
 
16-5-22: Het lukt maar niet om er een kenteken op te krijgen. We gaan het 24 juni nog eens proberen. Maakt niet echt wat uit, heb de tijd. Wel jammer was een prima zomerproject maar dit gaat wel even duren.
 
12-4-22: Ik kreeg een leuke mail van Arno uit Utrecht. Hier een deel van de inhoud: In de jaren tachtig huurde ik een etage in de Vrouwjuttenstraat. Uit mijn zolderraam deze foto gemaakt. Naast mijn XT500 de WLA. Kees had hem rijklaar gemaakt voor een rit naar NormandiŽ (D Day). Ik denk dat de foto van juni 1984 is. Het kan zomaar een van de weinige ritten zijn geweest die deze motor heeft gereden. Hij stond eerst op de eerste etage op de Vrouwjuttenstraat en later in een stalling en in Nieuwegein zat er ook niet veel beweging in. Hij is te herkennen aan het nummer dat op het solozadel staat.
 
 
11-4-22: Niets zo leuk als voorpret. De boekenkast even geplunderd om mij wat in te lezen.
 
10-4-22: De motor staat nog even bij de verkoper omdat er een kenteken op moet. Gelukkig doen zij dat want ik heb er geen leuke herinneringen aan. Het is nog even afwachten voor dat hij binnen staat en dan komen de detailfoto's wel snel. Ik kijk er naar uit want het ziet er uit als een complete en originele fiets. Klein detail is dat het de motor is van de helaas oveleden Kees Roozenboom. Onze Harley-goeroe die niet meer onder ons is. De motor ernaast was ook van hem maar die heeft nu ook al een gelukkige nieuwe eigenaar. Ik ga er niet veel mee doen. Hij blijft zoals hij is, voorlopig.
 
4-4-22: Tijdens mijn zoektocht naar onderdelen voor mijn boattail kwam ik bij een adres waar ik al jaren kom. Daar werd in de werkplaats gesleuteld aan een WLA die naar Duitsland ging. We raakten aan de praat en zo kreeg ik wel weer zin in zo'n groen monster. Een paar weken later werd ik gebeld met de mededeling dat de verkoop niet doorging. Of ik interesse had. Na wat overleg met de beheerder van onze financiŽn bleek er ruimte te zijn voor een groot cadeau.
 
 
 
 
 
 
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages