Chang-Jiang 1970

 

Zoals gevonden op Marktplaats, september 2012:
Chang Jiang motoren zijn kopieŽn van de BMW R71 motoren welke geproduceerd werden van 1938 tot 1942. De Chinese overheid heeft tussen 1960 en 1980 veel van deze Chang Jiang motoren laten produceren voor het Chinese leger. Nu worden deze motoren door Chinese restaurateurs opgekocht en is er een heuse cult ontstaan. Op website www.changjiangunlimited.com is heel veel te vinden over het huidige Chang Jiang wereldje. Eťn van de bekendste restaurateurs is Shao Yigi (www.CJSidecar.com). Hij restaureert al jaren Chang Jiangs in elke gewenste uitvoering en kleur. Ik heb mijn Chang Jiang door hem in 2006 laten opbouwen in oorlogsuitvoering (ik heb niets met oorlogen maar viel voor de kleur en uitstraling), met solo cardan en met stalen ammunitieboxen. Let ook op het brede stuur met de ouderwetse, omgekeerde grepen. Verder heeft Shao de motor voorzien van 12V, een elektrische starter en knipperlichten. Alles werkt, het is starten en rijden en door de aanpassingen is er goed mee te rijden. Maar verwacht geen modern rijcomfort; het is en blijft een oud ontwerp. Mijn CJ dateert uit 1970 en ik heb de motor in 2007 op NL kenteken gezet. Bij mij heeft de motor slechts 1.000 mooi weer kilometers gereden. Verder staat de motor in een verwarmde en geventileerde ruimte. Door te veel motoren mag de motor voor een nette prijs naar een andere liefhebber. Prijs is ver onder kostprijs, maar wel vast.
 
Nou, dat van die kostprijs dat klopte wel. Eerste indruk is een nieuwe motor. Refurbished zoals de Chinezen dat noemen. Hiernaast het originele Chinese kentekenbewijs. Althans dat maak ik er uit op.
 
Ik ga er eerst maar eens wat onderdelen afhalen om er een naakte fiets van te maken.
 
Eerste indruk is een zeer goed verzorgde motorfiets. Eigenlijk is hij gewoon nieuw. Tasje is om toch wat (slot) mee te kunnen nemen. Heb maar meteen die knipperlichten eraf gesloopt. Dat was geen gezicht. Ook de witte sterren op de tank moesten wijken voor de kale look. Achterlicht ga ik nog vervangen voor een wat meer passend model. Ook de tankdop gaat een wat gedateerde karakter krijgen.
 
Het blok is opnieuw opgebouwd met de juiste lagers (hoop ik) etc in 2006. Hij is net ingereden en we zullen zien hoe dat verder gaat. Starten gaat meteen met de eerste druk op de knop. Ja, starten met een knoppie. Hoe luxe kun je het hebben op een motorontwerp uit 1938? Accu zit wat in het zicht. Gaan we wat aan doen. Verder denk ik die ruimte daarboven op te vullen met een gereedschapskistje.
 
Alles zit met de juiste boutjes en moeren vast en maakt een goed verzorgede indruk Al het aluminium is geschuurd om de giethuid weg te krijgen. Zelfs zo'n oud blok wordt er dan mooi van. Die grote slang is de carterontluchting die op het luchtfilter is aangesloten. Beetje vreemd item op een zijklepper.
 
Plunjevering zorgt ervoor dat het net geen hardtail is. Mooi geschuurd cardanhuis. Zo te zien is het hele frame geplamuurd omdat alles er erg glad uitziet. Geen lasje te bekennen.
 
 
 
 
The gear ratio is:  First gear 3.6:1; Second Gear 2.29:1;Third Gear 1.71:1;Forth Gear 1.19:1.The final dreve is 3.89:1. Met andere woorden, er zit een solo cardan onder. Zijspan (normaal) is 4.6:1.

Dat achterlicht dat er op zat vond ik toch teveel JAWA of Russisch. Dus maar een aardige BMW R75 kopie er op gezet. Staat iets meer oldtimer. Volgende klus wordt de spatbordsteun aan de voorkant. Niet mooi.
Na een paar jaar ongebruikt in de sleutelruimte te hebben gestaan is hij weer verkocht.
 
Veel meer over Chang-Jiang staat hier te lezen >>>