Dnepr MT10-36 de opbouw 1.

Na ongeveer 50 uur te hebben gestoken in het demonteren en in orde maken van het blok en frame ben ik maar begonnen alles weer in elkaar te schroeven. Er moet nog erg veel worden opgeknapt maar dat gaat gaandeweg.

Twee nieuwe schokdempers en wat klein spul kwam uit de Oekraïne en zit nu mooi te zijn op het zwarte frame.

Eventueel ga ik deze nog in de kleur van de motor spuiten maar die weet ik nog niet.

Tussenstand in werkuren is nu 51 uur.
De krukas draaide lekker rond dus mocht het frame het blok ontvangen. Daarna de versnellingsbak er achter gehangen.

Dat viel niet mee om de koppelingspen op de juiste manier in het vierkante gat van de laatste koppelingsplaat te krijgen. Na wat gepruts met een langbektang lukte het uiteindelijk toch.
Tussendoor nog even de opgefriste dynamo gemonteerd. Achteraf bleek dat dat handiger is als het blok nog open is. Dan kun je hem beter afstellen. Nu maar op de gok gedaan.

Op het forum kreeg ik de tip om het kapje te demonteren en met behulp van de ventilator te voelen hoeveel speling er op zat. Werkte prima.
Om wat te besparen op het spuitwerk en zo het budget een beetje te drukken ben ik op zoek naar een nette tank en spatbord. De tank is van dit model en bepaald niet moeders mooiste en er zullen er best wel wat rondslingeren.
Cilinders en koppen goed schoongemaakt en voorzichtig gezandstraald. Zien er weer prachtig uit.

Tussenstand: 67 uur werk.
Leek een klein klusje. Was toch weer twee uur werk. Maar ja, je knapt een motor op of je knapt een motor op.
Op een beurs een paar leuke manchetten of rubber balgen gevonden van een JAWA. Die passen ook perfect op de Dnepr. Misschien zijn ze iets te lang als hij eenmaal op zijn wielen staat maar dat zien we dan wel weer.

Hieronder gewoon een mooi plaatje van het boxerblok met gepolijste kappen. Komen nog nette uitlaten onder.
De carburarteurs zijn ook aan een degelijke opknapbeurt toe en liggen in de ultrasone. Nog even wachten op een paar revisiesetjes en dan kunnen ze er op.
Eerste foto: zo zag de kruiskoppeling er uit. Roestig en de lagers liepen niet echt lekker meer. Om wat op de kosten te besparen (een nieuwe koppeling kost 50 euro) maar een nieuw lagertje voor een tientje aangeschaft. Moet toch te vervangen zijn. Dat klink echter wat simpeler dan het is. Uiteindelijk kreeg ik de oude vier lagers er wel uit. Dat ging niet zonder ze kapot te maken.
Het plaatsen van het nieuwe lagertje vereiste wat geweld en gereedschap. Ook geduld was nodig toen een van de lagertjes op de grond viel en alle naaldjes in het rond geslingerd werden. Na wat persen met doppen en de bankschroef zat het uiteindelijk op zijn plek. Dacht ik. De vetnippel op het lager was niet meer bereikbaar. Waarschijnlijk een beginnersfout maar wel balen. Het lagertje is niet te verwijderen zonder extreem geweld. Dan meer weer een nieuwe bestellen. Of dan toch maar een nieuwe koppeling?
Over het algemeen wordt er over Russische motoren nogal laconiek gedaan. Behalve dan door de echte liefhebbers. Toch heeft deze Dnepr dan weer leuke dingen die een motor waardevol maken. Althans voor mij. Neem bijvoorbeeld de achterrem. In de remhevel zit een zelf centrerend mechaniek en de andere kant van de remschoenen zijn van die buitenaf bij te stellen. Heb ik toch niet vaak op andere "kwaliteitsmotoren" gezien. Puntje erbij voor de Rus.
Details zijn belangrijk op een motor. Ik houd nu eenmaal van een "nette" motor. De stuurklemmen bleken van aluminium te zijn dus ook die maar gepolijst. Toen ik een aluminium stuurdemper ontdekte verving ik ook de plastic uitvoering. Flink polijsten, een paar RVS bouten en ringen en hoppa, netjes.
Zomaar een plaatje omdat ik het mooi vind en twee dagen niets heb gedaan an de motor.
De cardan. Nieuwe Hardyschijf, nieuwe cardanas, nieuwe kruiskoppeling, nieuwe afdekkap, nieuw afsluitrubber en nieuwe remschoenen met veren. Zo beginnen de kosten toch lekker op te lopen. Maar, hij wordt als nieuw.
Zat wat op internet te zoeken hoe je zelf onderdelen kunt vernikkelen. Die spullen had ik helaas niet in huis. Maar wel spullen om te ......... verzilveren!.
Eerst een proefje gemaakt en wonderwel bleef het spul aan het kwaliteitsijzer uit de Sovjet Unie hangen. Dan maar verzilveren. Spullen daarvoor stonden al meer dan 10 jaar in de kast en werkte nog prima. Altijd handig als je niets weggooid. Denk niet dat er veel Dneprs rondrijden met verzilverde onderdelen.
Zo ziet het er allemaal weer mooi uit. Tussenstand is nu opgelopen tot 80 uur werk en tegen de grens van het budget aan.

Wordt dus vanaf nu op de kleintjes letten.
Vandaag even inkopen gedaan bij hofleverancier RB Motorhandel te Genemuiden. De wielen ga ik slopen om de trommels eens lekker te verwennen. Die ga ik eerst eens lekker schuren en polijsten. Daarna de trommels rond laten uitdraaien en dan voorzien van RVS spaken en dito velg. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Misschien ga ik het zelf doen maar misschien ook niet. We zien wel.

Paar "verse" carburateurs gaan voor een constante stroom prettig  gasmengsel zorgen. (als het goed is)
De kilometerteller deed het niet. Dan maar voorzichtig uit elkaar gehaald maar hij was overleden. Er was een schroefje losgetrild en tussen het wat zwakke mechaniek gekomen. Niet meer te repareren zeker gezien de nieuwprijs.
De koplamp was aan de beurt. Eigenlijk het enige onderdeel waar ik weinig aan heb aangepast, gewoon gepoetst. Paar mooie Chinese knipperlichten erbij (had ik nog liggen), lamporen van een K750, RVS handels met kabels. Nieuwe rubbers, schakelaars en tellerunit met schakelaar (die zit nog niet op zijn plek). Stuur flink gepoetst en een nieuwe gashandel maken het af.
De wielen worden een mix van Chinese banden en velgen, Russische naven en Duitse RVS spaken.

De Chinese delen komen bij MOTORWERK vandaan. Prettig geprijsd en snel geleverd.
Hij staat inmiddels op de grote werktafel. Tank en buddy er even opgelegd om te kijken welke kleur het moet gaan worden. Zwart ligt wat voor de hand dus wordt het wat anders.
Vond nog een mooie elektra doos die waterdicht gemonteerd kan worden. Daar komen dan alle draden en zekeringen in. Paste precies onder de buddy en boven de accu. Wordt natuurlijk nog zwart gespoten.
De uitlaten kwamen eindelijk binnen na het betalen van €44,- aan extra belastingen en BTW. Dat maakt de uitlaten niet tot de goedkoopste oplossing. Wat vooral tegenviel was de kwaliteit. Kopen via internet heeft zo zijn nadelen. Dit was toch wel een teleurstelling. Wat opviel waren de Chinese kranten waarin het geheel verpakt was. Alle beugels hebben een andere kleur en het woord verchromen was slechts een gerucht. Jammer, ze staan wel mooi. Moet nog wat aan gedaan worden om dit goed spanningsvrij te monteren.
Das meer werk dan het zo lijkt. Toch weer twee uur schuren en polijsten. Andere kant is gezandstraaald. Tweede naaf moet nog. De kwalitiet van het aluminium is zodanig dat echte hoogglans niet te halen is.
Voor het eerst in meer dan dertig jaar weer eens een wiel gespaakt. Nu weet ik weer waarom ik daar nooit zin in had. Drie uur mee bezig geweest. Een Russiche naaf met Duitse Spaken en een Chinese velg? Dat past gewoon niet. De mooie bronzen nippels pasten niet in de Chinese gaten en de Duitse spaken waren iets te lang. Na flink wat puzzelen bleken de gaten van de velg precies in spiegelbeeld in de velg te zitten. Na heel wat zuchten en steunen zit het wiel in elkaar maar nog niet uitgebalanceerd. Ziet er wel gelikt uit.
Na heel wat uurtjes zwoegen zijn dan eindelijk de wielen klaar. Helemaal zelf gedaan. Gespaakt, uitgelijnd en de banden er om gedaan. Allemaal met gewoon handgereedschap. Doe ik dus nooit meer.

Ik wilde het nog eenmaal helemaal een keer zelf doen, gewoon voor de lol. Maar dit gaat op werken lijken.

Nog even voor het begrip: Chinese velgen met spiegelbeeld gaten. Duitse, te lange, spaken met bronzen, te dikke, nippels. Dat gespaakt op een Russische, door mij gepolijste, naaf. Totaal werk, geschat: 12 uur. O ja, de lagers zijn ook ultrasoon gereinigd en opnieuw in elkaar gezet.
Volgende pagina >>>