Harley-Davidson FXR, een overzicht.

 

De FXR werd samen met de FLT ontworpen om Harley weer een duw de goede richting op te geven. Meer over de FLT staat HIER. In het ontwerpteam van de FXR (en de FLT) zat ook Eric Bell. Dat zegt iets over het sportieve karakter van de FXR serie. De FXR was de lichtste van de twee. Het met de hand gelaste frame werd voor het eerst met behulp van de computer ontworpen. De bovenste framebuis was een enorme rechthoekige koker met verstevegingsplaten rond het balhoofd. Resultaat was het stijfste frame ooit door Harley geproduceerd. Er in kwam het herziene Shovel blok te hangen. Inmiddels voorzien van een vijfbak. Het onderblok en bak waren eigenlijk al bedoelt voor het later komende EVO blok. Het blok en de versnellingsbak hingen in hetzelfde rubber als de FLT om trillingen te verminderen.

Aan de voorkant kwam een smalle 35mm voorvork (later 39) met 19 inch voorwiel en een balhoofdhoek van 32 graden. Er waren varianten met gietwielen en met spaakwielen. Achter kwamen twee wat stug afgeveerde dempers aan een vork uit rechthoekige buis. Niet de allermooiste oplossing voor een Harley en ze hadden niet bepaald een goede reputatie. Voor zaten meestal twee schijfremmen en achter n met vernieuwde remtangen. Resultaat van dit alles was een zeer goed sturende (voor Harley begrippen dan) fiets die ondangs zijn lengte, goed door een bocht was te zetten. Een laag zwaartepunt in combinatie met meer grondspeling was hier dan ook debet aan. Het was, toen, de meest hanteerbare Harley ooit geproduceerd. Door zijn minder trillen was het een motor waar goed en lang mee gereden kon worden. Het uiterlijk was nog van het "vorm volgt functie" consept maar viel niet meteen goed bij de Harley hardcore rijders. Te Japans werd er gezegd. n de loop van de tijd kreeg het model zijn eigen fans. Momenteel is het een goed alternatief voor degene die een betaalbaar alternatief zoeken voor een Sportster.

 
Dit is de 1994 uitvoerig uit het laatste jaar dat hij verkocht werd. Daarna kwam er een ander frame en een nieuw blok. Ze werden DYNA genoemd. De naam Low Rider werd nog wel gebruikt.

Maar er waren meer varianten:

FXR Rubber Mount Super Glide
.
FXRS
Sport.
FXRT Touring
.
FXRP Police
.
FXRDG Disc Glide
.
FXRS-SP Low Rider Sport Edition
.
FXRD 5 S
peed (?) Low Rider.
FXRC Custom
.
Tijdlijn:
1981 Na een reorganisatie begint Harley eindelijk aan kwaliteitsverbetering en er wordt begonnen met het ontwerpen van een nieuw blok. Met de productie van twee nieuwe modellen werd een begin gemaakt. De FLT en de FXR.
1982 De sportieve FXR / FXRS Super Glide II debuteert met het verbeterde 80 Shovelhead blok, een nieuwe vijfbak, verbeterde vering, spaakwielen en dubbele voorremmen. Ook debuteert de FXRS Low Glide met gegoten wielen, contrasterende tank panelen, getrapte zadel, sissy bar en gepolijste covers. Totale productie = 6.255 eenheden.
1983 De FXR krijgt riemaandrijving. De FXRT Sport Glide debuteert. Een sport tourer, gebaseerd op FXRS, met een op het frame gemonteerde kuip, frame gemonteerde koffers, anti-duik voorwielophanging, verstelbare luchtvering achter, dubbele schijfremmen voor en grotere tank.
1984 Introductie van het EVO blok in vijf verschillende modellen. Het resultaat van zeven jaar van ontwikkeling. Het nieuwe blok levert meer vermogen bij elke snelheid, loopt koeler, is schoner en (bijna) oliedicht. Tevens introductie van het diafragma koppeling en riemaandrijving op sommige motoren. Echter, er waren een hoop onderdelen overgebleven van de voorgaande modellen zodat er een mix ontstond tussen verschillende typen. Je hebt dus early en late modellen. De FXRS "Low Glide" debuteert met kortere vork, verlaagde schokdempers en een enkele remschijf in het voorwiel. De FXRDG Disc Glide wordt gelanceerd als een limited edition met massief aluminium achterwiel en spaken vooraan. Tanklogo met "Genuine Harley Davidson" in sierlijke schrift. Meer chroom. De politie uitvoering gaat FXRP heten op basis van FXRT. 
1985 Inmiddels hebben de meeste FXR modellen een EVO blok met een 5-speed versnellingsbak, riemaandrijving en diafragmakoppeling. Er moeten dat jaar nogal wat motoren zijn gebouwd met wisselende onderdelen om de voorraad op te maken die zich in de fabriek had verzameld. Er kan dus nogal eens een "overgangsmodel" tussen zitten. De FXRC Low Glide Custom komt op de markt als limited edition gebaseerd op FXRS in Candy Orange w / Root Beer bekleding, chromen covers en draad spaakwielen. Voor zat een smal Sportster stijl voorspatbord.
1986 Eindelijk was de FXR helemaal volwassen. Latere jaren brengen meer verbeteringen. Milieu wetgeving de VS zorgen voor een nieuw uitlaatsysteem voor alle modellen, samen met nieuwe knipperlichten. Dit jaar duikt weer een uitgeklede versie van de FXR op als Super Glide. De FXRS Low Glide wordt omgedoopt naar FXRS Low Rider. Optionele is de Sport Package met langere veerwegen en dubbele voorremmen. Nieuw model is de FXRD Sport Glide Grand Touring gebaseerd op FXRT met in rubber gemonteerd stuur, 2 in 1 uitlaat en speciale kofferset, uitgebracht als een herleving van het origineel.
1987 Eerste jaar met aangepaste koppeling en een "sport" voorspatbord. Nieuw dit jaar is de FXRS-SP Sport Edition Low Rider. Ook de FXLR Low Rider Custom is nieuw met een disk achterwiel, 21 "voorwiel, een XR1000 voorspatbord, een kleine XL koplamp, 2 delig hoog stuur met km teller er tussen. Snelheidmeter op het stuur gemonteerd en geen dashbord op de tank en erg veel chroom.
1988 De hele FXR lijn krijgt een 39mm voorvork. Lancering van deAnniversary Edition FXRS in Black & Gold. 850 genummerde exemplaren geproduceerd.
1989 Alle modellen krijgen een nieuwe starter. De FXRS-Convert (​​gebaseerd op FXRS) komt op de markt met snel verwijderbare scherm en koffers.
1990 De hele FXR lijn wordt uitgerust met een 40mm carburateur en herontworpen diafragmakoppeling.
1991 De Dyna lijn debuteert met de 1991 FXDB Dyna Glide Sturgis. EVO's krijgen Kevlar pakkingen, grafiet koppakkingen, zelf annulerende knipperlichten, Verder veel kleine aanpassingen.
1993 De prijs voor de FXRS Low Rider en FXRT Sport Glide wordt verlaagd om de laatste modellen te dumpen.
1994 Laatste modeljaar van de FXR. De verkoopprijs van de FXRS-SP gaat naar beneden. Tussen 91 en 94 worden de FXR en de Dyna's beiden geproduceerd maar 1994 was het laatste modeljaar voor de FXR.
1995 Resterende FXR modellen worden gedumpt op de markt. Reden kan zijn dat de productie van het frame te duur was maar ook dat de FXR niet meer populair genoeg was.
1999 FXR2, FXR3 en FXR4
   
Welk model het is kun je zien aan je VIN nummer. De 5e en 6e positie vertelt u het model:
EA FXR Rubber Mount Super Glide
EB FXRS FXR Sport
EC FXRT FXR Touring
ED FXRP Politie voorruit
EE FXRDG FXR Disc Glide
EF FXRP Politie Kuip
EG FXRS-SP Low Rider Sport Edition
EH FXRD 5 Sp Low Rider
EJ FXRC FXR Custom
EK FXRP Politie C.H.P. California Highway Patrol
EL FXLR Low Rider
EM FXR Convertible
   
Eind jaren negentig kwamen er verschillende speciale uitvoeringen in de US op de markt. Dit is het 1998 model. De FXR2 Wat later kwam als CVO model de FXR3.
 
En tenslotte de FXR4 Een plaat van de 1987 uitvoering die zich niet wezenlijk onderscheid van de ander uitvoeringen. Kleurtje is anders en deze heeft alleen de kilometerteller aan het stuur hangen. Het verschil met de gwone FXR is vooral de enkele remschijf en een 21 inch spaakwiel voorin. Opvallend is ook het diskwiel achter. Balhoofdhoek van de FXLR is ook iets anders dan de FXR.
 
 
 
 
This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages