Chang Jiang zijspan rem

 
De standaard zijspanbakken van de Chang Jiang hebben geen geremd zijspanwiel. Omdat ik niet veel vertrouwen heb in het remvermogen van een ontwerp uit 1938 begon ik maar eens op internet te zoeken naar een oplossing. Die was snel gevonden. In Beijing is de CJ 750 mateloos populair dus zijn er veel zaakjes die van alles verkopen. Zo ook dus een setje voor een zijspanrem. Complete set met alles erin kwam voor iets minder dan 80 euro helemaal hier na toe gevlogen.
Je moet wel wat aanpassen. Het is een standaard ankerplaat uit het voorwiel dat vrij gemakkelijk op de as van het zijpanwiel kan worden gezet. Alleen steekt de verankering niet ver genoeg uit of je moet een beugel op de schommelarm lassen. Ik heb geen lasapparaat dus maakte ik een 1,5 cm langere pen waar de schoenen om draaien. De as is 14 mm dik dus met wat geknutsel zat er na een uurtje een nieuwe in van materiaal wat ik nog had liggen. In de schommelarm boorde ik een gat van 14 mm, net diep genoeg om die pen in te laten vallen. Hopelijk is dat genoeg.
De kabel van de zijspanrem is aangesloten op een koppelstuk waardoor de remdruk wat wordt verdeeld tussen de achterrem en de zijspanrem. Hopen maar dat het ook werkt. Ik heb hem zo afgesteld dat de achterrem altijd blijft werken en de zijspanrem dient als extra. Foto hierboven is de proefopstelling van de trekstang en de remkabel verankering. De beugel zit op de plaat waar de accu nog op wordt gemonteerd.
 

This site is designed and made by Ben van Helden copyright on all pages