Dnepr MT10-36 "de afbraak".

Na eerst maar eens rustig kijken en voelen begonnen met de onttakeling.

Aan de achterkant beginnen leek mij wel eens leuk. Voor mij is het de eerste keer dat ik een Dnepr sloop. Verwacht er dan eigenlijk niet veel van.

Het enige dat ik tegenkwam waren flink vastgeroeste bouten. Bijna allemaal dus.
Gelukkig heb ik op tijd een boekje over de 10-36 binnen gekregen uit de Oekraïne. In het Russisch. Maar gelukkig met plaatjes en samen met een pdf van internet had ik wel een beeld.

Daardoor wist ik dus hoe ongeveer de vork in het frame zat. Eruit was een ander verhaal. Aan de linkerkant moet er een pen uitgetrokken worden. Maar die zat vastgeroest. Eerst twee bouten verwijderd. Dan zelf een soort trekker gemaakt nadat het hele zaakje eerst met WD40 was geweekt.
Door hem steeds op te vullen met een grote steeksleutel kwam de pen er langzaam maar zeker uit.

 
Zo ziet alles eruit als het gedemonteerd is. Ziet er naar uit dat alle onderdelen nieuw moeten worden besteld.

De meeste tijd is vandaag gaan zitten in het losmaken van de bovendste bout van een schokbreker. De bus die in het rubber zit zat zo vastgeroest dat hij de bout niet meer wilde loslaten. Uiteindelijk lukte het met veel geweld en een zware hamer.
Daar staat hij dan na de eerste dag lekker sleutelen. Ongeveer 5 uur mee bezig geweest.

Brengt mij op het idee om alle uren eens bij te gaan houden om te kijken hoelang ik eigenlijk bezig ben met dit ding.
Lang niet gezien. Losse kogeltjes in het balhoofd. Natuurlijk sprongen er een paar weg. Vind je nooit meer terug. Lagers worden vervangen door moderne(re) exemplaren.
Voor mij is het allemaal nieuw, dat Russenspul. Ding zit vol simpele oplossingen. Een eenvoudige parkeerem. Hoe genieus. Begin meer respect te krijgen voor dit Russenwonder.
Weer drie uurtje lekker slopen erbij. Alles opknappen en weer terugbouwen gaat wat langer duren.
Blok was er snel uit en het was meteen duidelijk dat het achterlager kapot is. Moet het hele blok dus uit elkaar. Geeft niks, leuk om te doen. Duidelijk zichtbaar is wel dat er nieuwe zuigers inzitten.
Zo ziet een kaal frame er uit. Nu moet ik gaan beslissen wat ik er mee ga doen.

Hieronder een videootje van het probleem.
 
Maar eerst op zoek naar het "rammeltje" in het blok. Meer een flinke tik dus. Het klinkt alsof het achterste lager kapot is. Na het loshalen van de koppeling en het koppelingshuis waren er behoorlijke slijtsporen en flink wat metaalresten.

Oeps, dat ziet er niet prettig uit en voorzichtig komt het vermoeden dat er meer aan de hand is.
Daar ligt hij dan. De krukas. Hij zit er een beetje vreemd in. Dat kan ook niet anders want hij is gebroken. Had er al over gelezen op internet. Komt soms voor. Soms?
Niet getreurd niet gezeurd, wilde toch zo graag sleutelen? Nou dan ga ik ook sleutelen. In ieder geval is het euvel gevonden en zo'n krukas zit er weer zo in.  Komt allemaal goed.
Een knockout boxer.

Op de foto links is goed te zien (rode pijl) dat er zich in de holle ruimte van de krukas vuil (sludge) ophoopt die de oliecirculatie op den duur flink kan belemmeren.
De balhoofdlagers in volle glorie. Links het bovenlager, rechts het onderlager. Beide zijn gelijk. Goed is te zien dat het onderlager nogal beschadigd is waardoor er een "dood" punt zat in draaien van het stuur.

Links de lagers schoongemaakt. Op veel oudere motoren zitten dit soort lagers. Gemakkelijk in onderhoud en goedkoop maar erg gevoelig voor vuil en speling. Deze worden vervangen door moderne konische lagers. Daarmee is de balhoofdspeling beter af  te stellen.

<<< HIER STAAT MEER INFO OVER DE LAGERS
De voorvork te voeten uit. Bovendste vorkpoot is compleet zoals hij uit de motor kwam. De andere is grotendeels gedemonteerd.

Wat opvalt is dat beide poten krom zijn. Is vooral bij de bovendste te zien.

Voordat ik deze ga vervangen ga ik eerst een uitzoeken of ik een vork kan vinden met 36mm poten waarin een remschijf zit. Dan kan ik de beide balhoofdplaten blijven gebuiken en kan ik meteen een beter wiel en ander spatbord monteren zonder de orginalitiet veel geweld aan te doen.



Vandaag, 4 december 2012, was het frame klaar. Perfect werk van Mario van DEKRU in Dreumel, Gelderland
tel 0487 573816.
In Duitsland verkocht iemand een hele set imbusbouten speciaal voor de MT10. Kopen dus.
De nieuwe lagers voor het balhoofd kwamen gewoon van een Nederlandse toeleverancier op internet. Kosten wat maar dan heb je wel nastelbare lagers. Misschien wel te goed voor een Rus. Straks krijgt hij nog zoiets als wegligging!
Uit een ander deel van de wereld, de Oekraïne, kwamen weer andere originele delen. Wat het meest opvalt is de waanzinnige lage prijs. Zo kan ik alle wat lelijke delen voor een prikkie weer netjes maken. Wat een verschil met mijn vorige projecten.

Een belangrijk onderdeel van het opknappen van een oude motor is het zogenaamde "detailen" van de machine. Ooit geleerd uit Amerikaanse magazines in de jaren zeventig. Detail you bike! Geen overbodige shit en aandacht voor de kleine dingen.
Op de grond sleutelen heb ik geen zin meer in. Dus maar een werkbok gemaakt waarop de hele motor in elkaar gezet kan worden. De werderopbouw gaat dus beginnen.
De versnellingsbak gaf geen aanleiding om te denken dat er iets mis mee was. Toch maar even de deksel eraf gehaald voor een snelle blik. Zag er netjes uit. Boel even gespoeld en weer netjes in elkaar gezet.
Op de krukas zit een centrifugaalfilter. Die slingert dus veel kleine metaal deeltjes uit de olie naar de buitenkant waar ze vervolgens lekker blijven plakken. Moeten wel af en toe eens weggehaald worden.
Klein spuitwerk doe ik zoveel mogelijk zelf. Kostenbesparend en leuk om te doen. En ach, als het niet helemaal strak is zal niemand dat zien met dit gietwerk.
Een proefopstelling gemaakt met voorvorkpoten van een Ural. Daarmee is het mogelijk om het spatbord laag te plaatsen. Nu nog op zoek naar een passend spatbord. Origineel komt hij uit een Ural MT67.

Of misschien het originele spatbord met aangepaste steunen?
Het is mogelijk om de krukas, samen met de twee drijstangen, uit het carter te vissen zonder de zaak te demonteren. Er staan een paar filmpjes op Youtroep maar die maken alles niet echt duidelijk. Dat valt niet echt mee als je dat voor het eerst doet. Na een paar keer oefenen de handeling maar op foto gezet. Linksboven: De voorkant van de krukas zit nog op zijn plek in het carter. De nokkenas is aanwezig. Op de foto rechtsboven is te zien dat de hele krukas gekanteld kan worden als die nokkenas weg is. Het luistert heel nauw. Let goed op de stand van de krukwangen. Foto linksonder: hoppa, daar gaat hij er uit. Op precies dezelfde manier heb ik hem in mijn eigen carter geplaatst. (foto rechtsonder).
Op een of andere manier wilde de krukas niet lekker ronddraaien. Via een tip op het forum van de UDCN (ja, er bestaat een club voor Russische motoren) heb ik de krukas iets doorgetrokken nadat ik had gekeken of dat kon. Beetje improviseren is eigenlijk wel het leukste van sleutelen.

Daarna was het probleem opgelost en draaide de kruk mooi rond.
Ook de onderkant hoort netjes te zijn. De carterpan werd dus even in een nieuw verfje gezet en met mooie boutjes vastgezet.
 
Volgende pagina, de "opbouw" (rebuilding the bike) >>>