HOME Austria AustraliŽ Belgium China England Finland
France Germany Holland Italy Japan Norway Poland
Sweden Swiss TjechiŽ Russia S.Africa USA Links
Books Mystery Geschiedenis History      
 

Onbekende Engelse legerfiets.

In Oktober 2006 vond ik in Vleuten een fiets vol raadsels. Het is duidelijk een Engelse fiets maar er zit op het balhoofd een Nederlandse vlag geplakt. Voorlopige conclusie is dus dat we hier te maken hebben met een Engelse legerfiets, uit 1944, die na de oorlog in Nederlandse dienst is getreden.

Wie kan mij meer vertellen over de geschiedenis van deze fiets?

Inmiddels zijn er in de loop der jaren wat niet originele delen op de fiets gekomen. Zo te zien zijn de wielen en banden niet meer de originele. Ook de kettingkast is vervangen. De voorvork is ook niet meer de oude.
Gelukkig staat er op de bagagdrager een merk genoemd zodat we uiteindelijk kunnen achterhalen over welk merk het hier gaat.

F.A. & S. II D MK IV B 1944

Het kettingtandwiel voor. Meestal is hieruit het merk te herkennen.
Het framenummer staat onder het zadel in het frame geslagen. Nummer:1128080
Aan de andere kan staat waarschijnlijk het type van de fiets: M K.V. Dat zou kunnen betekenen dat het hier over een BSA gaat want die gebruikten die typeaanduidingen. Alleen de BSA's zijn te herkennen aan hun tandwielen waar de merknaam in staat.

Op het achterspatbord staat een onderdeelnummer, althans dat denk ik. Wie hier iets meer over weet mag het mij vertellen.

 

Een blijk op de bagagedrager die op veel Engelse fietsen te vinden is. Het model is asymetrisch om het mogenlijkte maken geweersteunen op de fiets te plaatsen. Helaas zitten die er niet op.
Het zadel is van LEPPER en kan van een latere datum zijn of hij kan er op gezet zijn toen de fiets in Nederland in gebruik kwam.
Een blik op de zadelconstructie en de plaats van het framenummer.
De koplamp lijkt mij ook een toevoeging van later datum maar dat weet ik niet zeker. Het model is mij niet bekend en er staat geen merk op.
Het stuur waaraan geen moer te herkennen is om het in de balhoofdpen te klemmen.
De Nederlandse vlag op het balhoofd.
De trapperas en waarschijnlijk de lagers zitten met twee bouten vastgeklemd.
Achteras en naaf van het merk FAVORIT.
This page is part of the Condorclub Holland site. Go to  the mainpage